Jump to content
Planeswalker.eu
Sign in to follow this  
alkemist

Pošiljanje kart

Recommended Posts

Za pošiljanje kart običajno uporabljam obložene kuverte. Danes so mi na pošti pošiljko v EU vzeli kot blagovno pismo, kar pomeni precej višjo poštnino od običajne (!). Ima še kdo tako izkušnjo? Od 1.1.2021 naj bi kot navadno pismo veljajo samo pošiljanje pisem. Zdaj ne vem, ali naj zamenjam v prihodnje na navadne kuverte? Mogoče bo to rešitev.

In še eCN23 naj bi bil zdaj obvezen....

Quote

V skladu z zahtevo Svetovne poštne zveze bodo morale biti pošiljke, ki vsebujejo blago in bodo namenjene izven območja EU, od 1. 1. 2021 dalje opremljene z obrazcem eCN23 (Carinska izjava v elektronski obliki), ki vsebuje podrobnejši opis vsebine pošiljke. Pošta Slovenije bo tudi za pošiljke, ki so namenjene za območja v EU, uporabljala obrazec eCN23, vendar z omejenim naborom obveznih podatkov.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

TLDR: če ni priporočeno, pošlji v navadni kuverti in daj karte med dva kartona. Na pošti samo pokerface na obraz in povej, da pošiljaš navadno prednostno. Če te kdo kej čudno gleda, povej, da je not voščilnica (kartonska).

Drugače ti pa vse piše na mkm strani (tudi glede obrazca CN22/23):

If you are selling 1-16 single cards, you should:

  1. Put the cards into sleeves (max. 4 cards per sleeve)
  2. Seal the sleeve with adhesive tape.
    Use a piece of paper between tape and the sleeve opening to prevent the tape from touching the cards.
  3. Fix the sleeve(s) on rigid cardboard (e.g. a postcard, but not "normal" paper).
  4. Use another piece of cardboard to "cover" the cards from the other side.
    You may of course use a toploader, but only 1 card per toploader. And you need cardboard in addition.
  5. Send in a normal envelop.

Bubble envelopes are not a suitable protection for trading card shipments. We do not recommend to use bubble envelopes

For larger orders, we recommend to use piles of cards that you wrap into paper (like a present ;-)) to form a block.
Make sure to fix and protect the block in a box or big envelope.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, hvala za namige. Obrazec CN22/23 mi je znan, samo zgleda da je pri naši pošti za vse nepisemske pošiljke zdaj kar obvezen, čeprav za EU ni obvezen. Bom torej zamenjal na kartonsko zaščitene navadne kuverte ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od 1.1.21 so na poštah še bolj zmedeni kot prej...če je to sploh možno... Fenikzova metoda, še posebej tisti del o nonšalatnem pokerfaceu, preverjeno deluje. četudi ne vedno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je, če imaš 5 ali več pisem na enkrat za oddati tudi pokerface ne deluje. Kaj boš rekel, da imaš potem petim ali desetim, ali kar dvajsetim samo lepe želje za poslat na enkrat? Situacija me res skrbi. Zadnjič sem moral še Email od naslovnika napisati na pismo, ker naj bi bilo to obvezno. Ampak to ni bil problem, saj sem imel njegov Email, namreč predhodno sem ga dobil med dopisovanjem, da sem mu poslal sken od karte na njegov Email. No največji problem je sledil in sicer cena, ki sem jo plačal. Plačal sem kar 4,27€ za navadno pošiljko. Še večji problem, ki ga vidim pa lahko nastane, namreč, da bo MCM dal za poštnino Slovencem 5€ za navadno poštnino. Kdo iz tujine bo še kupoval od Slovencev, če lahko naprimer od Španca kupi karte in plača le 1,74€ za poštnino? Enostavno ne bomo več konkurenčni. Ima kdo kakšno informacijo, kakšna je cena na pošti za priporočeno pošiljanje v tujino za pismo z blagom? Ker če je cena ogromna še za priporočeno pošiljanje za poštnino z blagom in če MCM to obračuna v ceno pošiljanja, potem je za Slovence MCM skoraj mrtev za prodajo kart. Razen, če imajo tudi drugod po EU težave z poštnino in bodo tudi tam podražili poštnino. Kdo kaj ve, če imajo tudi drugod po EU te težave?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glej, tisto ta poceni poštnino (2,67e) ti itak zaračuna samo za pošiljke do 4 karte. Za 5 kart in več gre to že pod blagovno pismo in s tem višjo poštnino (4,77e). In štiri karte je vsekakor mogoče varno zapakirati tako, da je nemogoče reči, da v kuverti ni korespondenca oz. dokumenti. Vsaj meni niso še nikoli komplicirali.

Kar se tiče višine poštnin, ima pa to vsaka država urejeno po svoje. Bojda je slovenska pošta bila prisiljena v višanje cen zaradi neke evropske direktive, kar bi pomenilo, da bodo tudi druge države kmalu sledile. Kdaj in v kakšni meri, je pa težko reči. Pri Špancih je trenutno najcenejša poštnina 2,1e. Meni se zdi večji problem priporočeno pošiljanje, saj je trenutno najcenejša priporočena poštnina iz Slovenije v tujino 11,2 evra, iz npr. Španije pa 6,6e. Sicer za Slovenijo obstaja še ena cenejša varianta in sem tudi že pisal mkm-ju, naj jo da na seznam, ampak je še niso.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wait what??  Od kdaj pa priporočen pošiljanje v tujino stane več kot 11€? Kolikor jaz vem je vendo med 5 in 6€. A so to zdej čez praznike spremenil? Js sm še v decembru priporočeno pošiljal za 5,5€. tudi na MCMju so mi tali cca toliko (okoli 6€)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marsikje po evropi je tako že nekaj časa. Recimo če naročaš od kakšnega nizozemca ti takoj ko dodaš peto karto v košarico dvigne poštnino iz 1,8€ na 10,0€. Mislim da NL ni edini primer. Tako da tisto o konkurenčnosti ne bo čisto držalo, je pa dejstvo da so se te storitve podražile in zakomplicirale. Sej tudi za promet znotraj slovenije so ful dvignal cene, par dni nazaj sem za priporočeno pismo plačal 1,89€, a ni blo like 1,40€ še par mesecev nazaj? Ampak se da vsaj delno zaobiti te zadeve, vam je dal fenikz že par hintov ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danes na pošti. Pošiljal sem štiri fojle v double sleevih in navadnih sleevih, nalimane 2x2 na karton od barilla testenin.

Tole bi poslal navadno prednostno.
[mal prepogiba kuverto] Kaj pa imate v kuverti, gospod? A so fotografije?
Ne, dokumenti.
A veste, zdej so se pravila pri pošiljanju v tujino spremenila. Oblazinjene kuverte je treba poslat kot blagovno pismo.
Ja, vem. Ni oblazinjena. Večkrat prepognjeni dokumenti so.
Aha, no, v redu. Dva evra sedemintrideset, prosim.

Ko bo drugič delala bend test kuverte, ji bom rekel, da je not 17-stransko ljubezensko pismo s priloženo fotografijo mojih sixpackov. Ja, za Harolda iz Stockholma. A imate mogoče predsodke, gospa?

 

  • Thanks 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×