Jump to content
Planeswalker.eu
FenikZ

Vintage liga 14

Recommended Posts

Poletno MtG mrtvilo je za nami, mularija se je vrnila v šolo, vreme sporoča, da bo počasi čas za dolge gate, Primorci pa se pripravljajo na desetmesečno sezono obiranja oliv ter posledično upravičenega izostanka od obiskovanja turnirjev... Kaj to pomeni? Da je čas za novo sezono Vintage lige, seveda! Že štirinajsto po vrsti. Kdo bi si tistega davnega leta 2005 mislil, da bomo tako dolgo pošiljali orat žvali, za ceno življenja uveljavljali moč volje in žrtvovali lande, ki nič ne obljubljajo in držijo svojo obljubo? Čudna so pota Gospodova...

Kakorkoli že, pustimo moje bluzenje in poglejmo, kaj se je v svetu medžiksov spremenilo od finala 13. lige do danes. Izšle so tri nove edicije (Modern Horizons, Core 2020 in Commander 2019), ki so eternal formate kar fino pretresle s kartami, kot so Wrenn and Six, Plague Engineer, Arcum's astrolabe, Collector ouphe, canopy enemy color landi, Force of Negation in Vigor, Prismatic vista, Elvish Reclaimer, Veil of Autumn in Manifold Key, pa seveda še Hogaak in Mystic forge, ki sta vmes še tudi pristala na tnalu. Slednji je bil 26.8. restrictan v Vintagu skupaj s Karnom, Great Creatorjem, Mental Misstepom in Golgari Grave Trollom (ki se ima za to bržkone zahvaliti ravno Hogaaku). Je bil pa zato odrestrictan Fastbond, ki pa v teh 14 dneh ni ravno povzročil revolucije. Druga večja novotarija pa je uvedba London mulligana, pri katerem se je prav tako tresla gora, rodila pa se je miš, saj v nasprotju z zatrjevanjem forumskih spletnih ekspertov niso zavladali kombo in prison decki, ampak je metagejm še kako pisan. Naš bo pa itak izrojen, ker se bo večina v skladu s tradicijo po pijansko držala svojega plota, ehrm, posleevanega decka, ane ?

Taku, to je bilo vse, kar se tiče novosti. Ostalo bo vse po starem, torej Medvode, 7x legacy in 4x vintage + invitational legacy finale, 12e prijavnine, 6 rund straight swiss turnirji, you know the drill. Upam, da bo tudi MKM kej sponzoriral. Obisk lepega kraja ob sotočju Sor je že napovedal z naftalinom odišavljeni gost s Štajerske, ki ga je ponovno premamila skušnjava farbovitih kartončkov. Upam, da se poleg stalnega inventarja najde še kdo od rekonvalescentov in da se nas bo zbiralo lepo število, da bo bolj zabavno. Tudi rezidentne fotre in mamo pozivam, naj bodo usmiljeni do dedkov, babic, tašč, tastov, stricev in tet ter svoje pamže za kak dan prepustijo njim, sami pa pridejo malo na odklop v medžikaško družbo. Sej bodo mulci in mulke preživeli, tudi če bodo en dan živeli samo od štrudla in pomfrija ?

Čisto za konec pa sevevda še urnik turnirjev, ane:

22. september - legacy
13. oktober - legacy
10. november - vintage
1. december - legacy
12. januar - vintage
9. februar - legacy
1. marec - vintage
22. marec - legacy - odpade
19. april - vintage - odpade
10. maj - legacy primorska - odpade
31. maj - legacy - odpade
21. junij - finale legacy - odpade
 
Se vidimo!

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Še malo drobnega teksta (updated 2019):

 

Kaj je to Vintage Liga in zakaj sploh obstaja?


O tem je bilo napisanega že veliko, zato bom kar uporabil čarobne sposobnosti tipk Ctrl, C in V in iz crawlspacea pričaral cel zid teksta na to temo:

Nekega davnega leta 2005 (RIP irts.si/magic, all hail Wayback Machine) se nas je nekaj zanesenjakov odločilo, da nam ne paše vsakoletna rotacija in posledično drastičen padec cen kart iz T2-ja ter odhod dobrih starih kart iz Extendeda (takrat so ravno odjadrali Tempest, Saga in Maske), zato smo prišli na idejo, da bi organizirali turnirje v Eternal formatih, kjer so dovoljene praktično vse karte - razen pač tistih čisto premočnih, ki povsem uničijo zabavnost in formate spremenijo v nekaj.dec vs. anti-nekaj.dec (če se kdo spomni časov Akademije ali Raffinityja s Skullclampom v T2-ju, bo vedel, o čem govorim). Sprva smo bili čisto napaljeni na to, da bi igrali samo Vintage, a smo potem podlegli priprošnjam Primorcev, da bi na turnirje prav radi hodili tudi oni, ampak bi raje špilali legacy, tako da smo turnirje razdelili na pol - 5 legacy turnirjev in 5 vintage turnirjev. Turnirji so se obdržali, Primorci pa v času turnirjev vedno obirajo olive in jih ni bilo niti enkrat.

Ker smo se zavedali tega, da določenih starih kart pri nas ni ravno na pretek, smo za nagrade talali stvari, ki jih je pri nas težko dobiti (takrat še ni bilo MKM-ja, kreditne pa tudi ni imel vsak), da bi tako ljudje imeli večjo incentivo hoditi na turnirje, saj so tam lahko dobili manjkajoče karte za svoje decke. Poleg tega se je te stare karte tudi obilno naročalo prek interneta, tako da se je v teh letih pri nas ustvaril kar spodoben Eternal community z okrog 15 rednimi in okrog 30 občasnimi igralci, kjer ima večina že sestavljen vsaj en spodoben deck, z nekaj posojanja pa si lahko vsak sestavi praktično kakršenkoli deck. Da, frišni bralec, tudi ti! Poleg radodarnega posojanja na turnirjih na splošno vlada tudi bolj sproščeno vzdušje, saj se nesporazumi rešujejo po človeški poti, Bluji momenti ne ostanejo skriti, razne rulecheeserje in goljufe pa zelo grdo pogledamo, jih polijemo s katranom in posujemo s perjem ter posadimo na železniški tir, nakar z njimi paradiramo po vasi. Beware.

Bonus Lige je tudi v tem, da se tam na kupu zbere več ljudi, ki imajo v albumih legacy in Vintage karte, tako da si jih lažje pritrejdate oz. nabavite, da se pa zmenit tudi za kak nakup preko interneta, če kdo strada kreditne kartice. Prav tako se dostikrat zmenimo za skupen obisk eternal turnirjev v Italiji, na Hrvaškem ter širše po Evropi (BoM, Ovino ...).

V Vintage Ligi se igra - zavajujočemu imenu navkljub - Vintage in Legacy turnirje. Nekateri stari dinozavri jih nemara poznate pod imeni Type 1 in Type 1.5, drugim pa bo bolj znan izraz Eternal formati. Spet tretji imate tovrstne karte popredalčkane pod "un tasmešn format, kjer crkneš v prvem turnu, preden sploh daš land na mizo in kjer vsi decki stanejo toliko kot mercedes. In to s polnim tankom bencina ter novo vinjeto!". Tudi za vas, slednje, je še upanje.

V rednem delu sezone odigramo 11 turnirjev, in sicer sedemkrat igramo Legacy, štirikrat pa Vintage. Občasno tudi odvlečemo riti iz Medvod in gostujemo pri Miren Crusaderjih ali kje drugje. Turnirji so bolj ali manj enkrat na mesec, tako da se redni del odvije nekje od septembra do junija. Turnirji bodo šteli za PW točke, na njih pa bo dovoljena tudi omejena uporaba proksijev. Najboljšejši so na vsakem turnirju nagrajeni s finimi nagradami iz nagradnega albuma ali los cekinos (več kot nas je na turnirju, boljše so nagrade in več ljudi jih dobi!), prav vsak udeleženec pa dobi tudi pike, ki se mu seštevajo do konca sezone in služijo dvema namenoma:


- osem največjih kerlcev in kerlic (kriterij so le in samo točke Vintage Lige) se po koncu rednega dela pomeri še na posebnem turnirju za najbolj polnomastne nagrade evar (prvo leto smo za nagrado dali Mox Pearl, v prvi desetletki smo redno raztalali za par hektarjev tundre, tajge, savane, vulkanskih in tropskih otokov, podzemskih morij, kakšnega postavnega planeswalkerja, FtV paketiče in druge dobrote, zadnja leta pa so najpriljubljenejši MKM kuponi);
- najboljši novinec (novinec je vsak, ki ni še nikoli nastopil na finalnem turnirju Vintage Lige. Seznam je objavljen pod točko Stari mački) pa je na koncu sezone upravičen še do dodatne nagrade v protivrednosti 40 evrakov, ampak samo, če med letom doseže vsaj 60 točk.

 

Na splošno o turnirjih

- turnirji Lige so razdeljeni na dva dela: redni del in finalni turnir. V rednem delu je 11 turnirjev, od tega jih je 7 v formatu Legacy in 4 v formatu Vintage. Razpored turnirjev bo objavljen sproti. Finalni turnir se odigra po koncu rednega dela, na njem pa lahko nastopi 8 udeležencev Lige z največ nabranimi točkami med letom. Na finalnem turnirju igra vsak z vsakim, igra pa se Legacy brez proksijev.
- turnirji so načeloma organizirani enkrat mesečno, in sicer v Mladinskem kulturnem centru Jedro v Medvodah (en Legacy turnir na leto včasih priredimo tudi kje drugje v Sloveniji). Turnirji se odvijajo ob nedeljah, začnejo se okoli 10h in se končajo tam nekje do 17h.
- prijavnina za turnir znaša 12 evrov, od česar gre 7 evrov za nagrade na tistem turnirju, ostalo pa za najemnino in v sklad za nagrade na finalnem turnirju ter za najboljše novince. Včasih kaj za nagrade primakne tudi MKM.
- ne glede na število prijavljenih se igra šest rund straight swissa brez playoffa
- kdor se med letom udeleži vsaj osmih turnirjev, ima potem pri naslednjem brezplačno prijavnino. Ta bonus se ne prenaša v naslednjo sezono.

 

Nagrade

- fond nagrad za vsak turnir rednega dela znaša X*7 evrov, kjer je X število prijavljenih igralcev

- če je igralcev manj kot 8, sta nagrajena prva dva
- če je igralcev 8 do 10, so nagrajeni prvi trije
- če je igralcev 11 do 13, so nagrajeni prvi štirje
- če je igralcev 14 do 16, je nagrajenih prvih pet
- če je igralcev 17 do 19, je nagrajenih prvih šest
- če je igralcev 20 do 22, je nagrajenih prvih sedem
- če je igralcev več kot 22, je nagrajenih prvih osem
- fond nagrad za finalni turnir znaša Y*5 evrov minus stroški prostora, nagrade za naj novinca in za brezplačne prijavnine rednoudeležencev, kjer je Y število vseh igralcev na vseh turnirjih v tej sezoni

 

Točkovanje na turnirjih rednega dela

Vsak igralec dobi na turnirju toliko točk, kot znaša njegov rezultat po swissu. Zmaga prinese 3 točke, neodločen rezultat 1 točko, poraz pa 0 točk.
Preračun rezultatov iz prejšnjega leta je pokazal, da je za nastop na finalnem turnirju treba med letom nabrati dobrih 80 točk, torej je več kot dovolj, da se udeležiš vsaj 9 od 11 turnirjev in greš na vsakem skrajno povprečnih 3-3.

 

Proksiji

- Legacy turnirji: novinci lahko uporabljajo do 20 proksijev, ostali pa do 4
- Vintage turnirji: novinci lahko uporabljajo do 20 proksijev, ostali pa do 15
- finalni Legacy turnir: proksiji niso dovoljeni

Proksiji so kljub temu, da nekateri iz kabala ob njih škripamo z zobmi, žal nujno zlo in ostajajo, vendar si bomo letos prizadevali, da bodo postali kakovostnejši. Poleg tega se da običajno praktično vse karte brez večjih težav sposodit. Dajte se malo potrudit, da iztrebimo razne neberljive čačke s kulijem na basic landih in jih nadomestite s spodobnejšimi alternativami, npr. sprintanimi in v double sleeve zataknjenimi proksiji, umetelnimi rokodelskimi umetnijami, tiskanimi proksiji, proksiji na blank kartah, s kartami iz WCD deckov z zlatim robom itd.

 

Stari mački (aka. kdor je na tem seznamu, ni novinec)

Bosnič Mitja
Dolenc Andrej
Finžgar Nejc
Gerbec Matic
Hercezi Mario
Jeraj Aleš
Jurič Nejc
Kapus Miha
King Grega
Korošec Matija
Kunčič Domen
Luštrek Mitja
Medved Martin
Milanič Matjaž
Mis Nejc
Mohorič Klemen
Mulec Janik
Ostanek Aleš
Radej Anže
Repar Matjaž
Slavec Luka
Stopar Samo
Štrubelj Gregor
Zalaznik Jernej
Žagar Miha
Žefran Mojca
Žnidar Klemen
 

Kateri decki se sploh igrajo? Kje lahko izvem več o njih?

http://www.mtgthesource.com/forums/

http://www.mtgtop8.com/index

http://www.tcdecks.net/

https://www.mtggoldfish.com/articles/search?tag=This+Week+in+Legacy

http://game.doomdns.org/magic/legacy.png

http://imgur.com/ghaf8Ct

http://www.themanadrain.com/

 

Rad bi igral [nekaj], pa mi manjkajo karte

Edina trajna rešitev je, da si karte za svoj omiljeni kupček groze natrejdaš ali kupiš.

Če pa preizkušaš kak nov tech in nisi čisto zihr, a bi res rad dal pol plače za playset Imperial recruiterjev, si lahko narediš tudi proksije ali na forumu pobaraš soigralce, ali ti je kdo pripravljen posoditi kako karto za turnir. Nihče te ne bo gledal postrani, če kar takoj ne prodaš svoje ledvice za playset Underground seajev in si jih namesto tega občasno sposodiš (in si seveda aktiven tudi na področju posojanja), ampak se pa vseeno ne čudi, če te bomo postrani gledali, če si turnir za turnirjem sposojaš razne commone in uncommone, namesto da bi se malo potrudil in si jih pritrejdal ali pa se enkrat izprsil in dal tistih par fičnikov zanje.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Še na kratko o edini večji novosti letos, London Mulliganu. Po dolgoletnem obiskovanju Pariza se po kratkem obisku v čezlužnem Vancouvru spet vračamo na staro celino. Sicer na tisti bolj odpadniški del, ki ima vedno neke svoje fore, ampak kaj čmo. London Mulligan it is. Bomo videli, koliko časa bo trajalo. Pa poglejmo najprej, kaj pravijo pravila:

103.4. Each player draws a number of cards equal to their starting hand size, which is normally seven. (Some effects can modify a player's starting hand size.) A player who is dissatisfied with their initial hand may take a mulligan. First, the starting player declares whether they will take a mulligan. Then each other player in turn order does the same. Once each player has made a declaration, all players who decided to take mulligans do so at the same time. To take a mulligan, a player shuffles the cards in their hand back into their library, draws a new hand of cards equal to their starting hand size, then puts a number of those cards equal to the number of times that player has taken a mulligan on the bottom of their library in any order. Once a player chooses not to take a mulligan, the remaining cards become that player's opening hand, and that player may not take any further mulligans. This process is then repeated until no player takes a mulligan. A player can take mulligans until their opening hand would be zero cards.

 

Šala mala, to se lahko vsak nauči na izust. Ampak ker igralci Vintage Lige že bolj gravitiramo proti starosti, ko začnejo odmirati možganske celice, poskusimo to poenostaviti in gremo po korakih.

1. Vsak igralec potegne 7 kart (to že znamo, juhej!).

2. Tisti, ki je zmagal kocko (oziroma pušil prejšnjo igro v rundi), se odloči, ali bo mulliganal ali ne. Nato se o tem odloči še drugi. Kdor se ni odločil za mulligan, lahko tu neha brat. Kdor pa se odloči za mulligan, karte zashuffla v library in potegne - opa, pazi zdej - ne šest, ampak kar sedem kart.

3. Če je novi hand kul, si zmagal! No, ne glih igre ali runde, zaenkrat si zmagal samo proti libraryju. Če ti tudi novih sedem ni OK, se postopek nadaljuje, dokler nista oba igralca zadovoljna s svojim handom oz. sprijaznjena z usodo.

4. Zdaj pa sledi hip hip hip strašni trik. Vsak, ki je mulliganal, da na dno libraryja v poljubnem vrstnem redu toliko kart iz roke, kolikokrat je mulliganal. Potem se igra začne. Pa da ne bi kdo še scryal, tega ni več.

 

Ja, tehnično gledano bi moral pri mulligananju takoj po tem, ko potegneš sedem novih kart, dati na dno libraryja X kart (X je število mulliganov) in se potem odločiti, ali boš hand obdržal ali ne. Ampak v praksi to ni pomembno in samo pomeni zapravljanje časa ... Raaaaazen pri eni karti (itak), in sicer je to Serum Powder. Kdor misli strašit s tem, naj se gre solit (in si prebere tole) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A bomo kako rekli na vrnitev Vintage lige to sezono/leto? Bomo magic lahko vrgli v živo "uradno" na turniju? Kolikor razumem so sedaj sprostili ukrepe da so prireditve do 200 ljudi dovoljene? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

TLDR: VL14 je predčasno končana, turnirjev do konca sezone ne bo več, Matija je moralni zmagovalec, plosk, plosk.

 

Na mizi je bilo več variant, za takšno pa smo se odločili v duhu velikanov - CFB in CMS sta skenslala vse turnirje do konca koledarskega leta, mi smo pa večji carji in bomo (upam) septembra že nadaljevali. Tisto o sprostitvi ukrepov resda drži, ampak s pridržkom, da mora biti zagotovljena ustrezna medosebna razdalja, sicer pa maske, skafandri, 10-foot pole halberds in/ali potrdila o neokuženosti. Tega pa realno ne moremo zagotoviti. In čeprav so določena priporočila milo rečeno butasta, se spreminjajo z danes na jutri in se ljudje marsikje nanje brez posledic požvižgajo, mi nočemo tvegati težav za nas ali Jedro ob morebitnem obisku kakega inšpektorja (ali še huje, da bi res kdo zbolel). Vsi bi radi igrali v živo, ampak dajmo raje počakat do septembra, da se stvari povsem umirijo in izkristalizirajo, pa bomo potem videli, kako naprej.

Kar se tiče točk in denarja v skladu, še sporočimo... kateri viski smo z njim kupili in kdaj smo ga izpraznili ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×